Sociale Koop

Veel mensen willen wel een eigen woning bezitten, maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. De crisis heeft ervoor gezorgd dat geldverstrekkers minder makkelijk een hypotheek verstrekken en dat het maximaal te lenen bedrag op basis van het inkomen flink is afgenomen. Vooral mensen met een lager inkomen kunnen moeilijk een woning kopen. Sociale Koop kan de wens tot het kopen van een eigen woning wellicht toch bereikbaar maken. Met deze koopconstructie kunt u namelijk zelf bepalen hoeveel van de koopprijs u gaat betalen.

Sociale Koop wordt uitsluitend aangeboden door woningcoöperaties.

Wanneer u via Sociale Koop een woning koopt, dan koopt u alleen dat deel van het huis wat u kunt betalen. Er is wel een minimaal bedrag dat u moet inleggen. De hoogte van dit bedrag verschilt per woningcorporatie. Deze eis wordt gesteld omdat er anders wettelijk gezien geen sprake is van een eigen woning. Bij Sociale Koop bepaalt u als koper dus zelf welk deel u van de koopprijs betaalt. Zo heeft u invloed op de hoogte van uw woonlasten. Hoeveel u als starter kunt betalen is natuurlijk ook afhankelijk van het inkomen. Over het gedeelte waarvan u eigenaar bent profiteert u van de waardeontwikkeling van de woning. Het resterende bedrag dient later betaald te worden, als de woning wordt verkocht bijvoorbeeld.

Het restbedrag wordt jaarlijks aangepast aan de waardeontwikkeling van het onroerend goed. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van de Woningwaarde-Index. Deze index wordt gebaseerd op objectieve verkoopcijfers ontleend aan het Kadaster. Zijn de prijzen van verkochte koopwoningen in uw regio gestegen, dan moet u dus meer terug betalen aan de corporatie.


Belangrijkste punten sociale koop:
  • Door een aantal woningcorporaties aangeboden
  • Beschikbaar bij koop van huurwoning of vergelijkbare andere koopwoning
  • Tot ongeveer 65 procent korting op koopprijs
  • Koper bepaalt kortingspercentage
  • Bij doorverkoop terugbetaling van de korting